21 februari 2023

Alles over Magha Purnima 2023 Datum en tijdstippen

Alles over Magha Purnima 2023 Datum en tijdstippen

Alles over Magha Purnima 2023 Datum en tijdstippen

10 februari 2023

Purnima, oftewel de dag van de volle maan, is een belangrijke dag voor hindoes. In de Vedische astrologie staat de maan voor de geest, sereniteit, spiritualiteit, enz. Magha Purnima, of de volle maan in de Magha-maand (januari – februari), is perfect voor spirituele activiteiten. Het is een dag om Pooja, boetedoeningen en daden van liefdadigheid uit te voeren om de goden en godinnen te plezieren. Mensen nemen ook heilige baden in heilige rivieren zoals de Ganga en Yamuna, Triveni Sangam (samenvloeiingspunt van Ganga, Yamuna en Saraswati, tempel Theerthams, enz. Van Paush (dec-jan) Purnima tot Magh Purnima, mensen nemen baden in heilige rivieren vroeg in de ochtend om verlichting te krijgen van vele Dosha’s.Ze geven ook aalmoezen, schenken koeien en verrichten Homas in Prayag.

Magha Purnima 2023: Datum, dag & tithi timings

Volgens de Hindoeïstische kalenderMagha Purnima 2023 is op 5 februari tithi begint om 21:29 uur op 4 februari 2023 en eindigt om 23:58 uur op 5 februari 2023.

magha purnima 2023

Betekenis van Magha Purnima

De Magha-maand is zo heilig dat elke dag in deze maand speciaal is voor liefdadigheidsactiviteiten. Mensen observeren Magha Purnima vasten, baden in heilige rivieren, doneren aan liefdadigheidsorganisaties en aanbidden Vishnu en Hanuman gedurende deze maand. Volgens de legende verblijft Vishnu op deze dag in de rivier de Ganges; vandaar dat het aanraken van het water in de rivier een van de ziekten kan genezen. Ook wordt aangenomen dat het aanbieden van gebeden op deze dag iemands wensen doet uitkomen.

Er zijn veel regionale gebruiken met betrekking tot Magha Purnima. In Tamil Nadu is er een uniek “float” -feest. Versierde idolen van godheden zoals godin Meenakshi en haar gemalin, Sundeshwarar, worden op praalwagens getoond. In Noord-Indiase steden als Allahabad en Prayag wordt jaarlijks de Magha Mela gehouden nabij de samenvloeiing van de Ganges (Ganga), Yamuna en Saraswati rivieren.

Een andere reden voor de betekenis van Magha Purnima is dat boeddhisten beweren dat de Boeddha op deze dag zijn naderende ondergang aankondigde. Ten tijde van Boeddha’s geboorte, verlichting en dood schudde de aarde op dezelfde manier. Boeddhisten observeren religieuze rituelen, bieden gebeden aan en doneren op deze dag aan de behoeftigen.

Magha Purnima Vrat Katha

In de stad Kantika woonde een brahmaan genaamd Dhaneshwar. Hij overleefde grotendeels van donaties. Dhaneshwar en zijn vrouw hadden geen kinderen. Als de laatste om een ​​aalmoes vroeg, weigerden mensen haar en beledigden haar door haar ‘Baanjh’ of kinderloos te noemen. Vervolgens aanbaden ze, op aanraden van iemand, allebei de godin Kali gedurende 16 dagen. Blij met hun toewijding, vroeg ze hen om een ​​gunst te eisen. Ze vroegen om een ​​kind.

De godin zei tegen de vrouw van Dhaneshwar dat ze op elke Purnima-dag een lamp moest aansteken en er nog een aan de volgende moest toevoegen. Beiden begonnen te vasten en Dhaneshwar bood zijn vrouw een rauwe mango aan.

Al snel werd de vrouw van de brahmaan zwanger. Op elke Purnima stak ze lampen of diya’s aan. Na verloop van tijd beviel ze van een zoon die het paar Devdas noemde. Toen hij volwassen werd, stuurde zijn oom van moederskant hem naar Kashi voor zijn opleiding. Door een incident dat daar gebeurde, werd er een vals huwelijk gearrangeerd voor Devadas. Hij werd gedwongen te trouwen hoewel hij niet de huwbare leeftijd had.

Vrat-rituelen voor Magha Purnima

 • Het belangrijkste ritueel is om bij zonsopgang een heilig bad te nemen in een heilige rivier.
 • Aanbid je Ishta Devta evenals Vishnu en Hanuman na het bad.
 • Toegewijden van Vishnu observeren “Satyanarayana” snel. Ze moeten Neivedya offeren aan de godheid en “Satyanarayana Katha” reciteren.
 • Voer ook Satyanarayana Pooja uit en bied Vishnu fruit, supari, moli, til, bananenbladeren, wierookstokjes en sandelhoutpasta aan.
 • Bied ‘s nachts “Arghya” aan de maangod aan.
 • Houd leessessies Ramayana en Bhagavad Gita.
 • Het verrichten van liefdadigheidsdaden en het schenken van voedsel, geld, kleding en andere dingen zijn ook belangrijk. ‘Til’ is een van de ideale items om te geven tijdens de Magha-maand, omdat het geluk kan brengen.
 • Magha Purnima in astrologie

  Deze dag heeft ook enig astrologisch belang, aangezien de maan Kreeft binnengaat en de zon Steenbok binnengaat. De heilige dip heeft de kracht om problemen met betrekking tot de zon en de maan op te lossen. De maand helpt bij seizoensaanpassing naarmate mensen aan kracht en kracht winnen.

  Hindoes aanbidden op deze dag de maan. Ze doen daan-punya-activiteiten en vasten.
  Een bad nemen in heilige rivieren aan de vooravond van Magha Purnima wordt als een geluk beschouwd, aangezien men verlichting krijgt van huidige en eerdere zonden door liefdadigheidsactiviteiten te doen.

  Weg met Pitru Dosha

  Pitru Dosha komt voor in iemands kundli wanneer:

 • Het 9e huis staat onder invloed van Rahu en Ketu.
 • Zon en Jupiter worden beïnvloed door Rahu of Ketu.
 • Zon conjunct met Saturnus of Rahu in de 1e, 2e, 4e, 9e, 7e of 10e huizen.
 • Aan het doen Tarpanam voor voorouders helpt overwinnen Pitru dosha. Zoveel voeren Tarpanam uit voor hun voorouders op Magha Purnima.

  #Alles #Magha #Purnima #Datum #tijdstippen

  Delen:

  Laatste berichten:

  • Weekhoroscoop Vissen Week 08 2024

  Weekhoroscoop Ram Week 09 2024

  26 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Weekhoroscoop Ram Week 09 2024

  Weekhoroscoop Ram Week 09 2024 Jij gaat de komende tijd een drukke periode tegemoet. Je zult vooral veel verschillende dingen te doen krijgen die je tijd en energie kunnen versnipperen. Probeer daarom je werkzaamheden goed [...]

  • Weekhoroscoop Vissen Week 08 2024

  Weekhoroscoop Stier Week 09 2024

  26 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Weekhoroscoop Stier Week 09 2024

  Weekhoroscoop Stier Week 09 2024 Een onverwachts compliment over je werkzaamheden dat jij deze week krijgt, stimuleert je tot nog hogere prestaties. Je drijft jezelf echt tot het uiterste. Het geeft je een geweldig goed [...]

  • Daghoroscoop van vandaag en morgen - Mentalist Nuno

  Daghoroscoop Ram 26 Februari 2024

  26 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Daghoroscoop Ram 26 Februari 2024

  Daghoroscoop Ram 26 Februari 2024 Als er zich vandaag een goede mogelijkheid voordoet, twijfel dan niet maar pak die kans met beide handen aan. Vertraging kan in deze situatie alles verpesten. Daghoroscoop Ram 26 Februari [...]

  • Daghoroscoop van vandaag en morgen - Mentalist Nuno

  Daghoroscoop Stier 26 Februari 2024

  26 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Daghoroscoop Stier 26 Februari 2024

  Daghoroscoop Stier 26 Februari 2024 Vandaag ben jij dermate optimistisch gestemd dat je geheel onverwachts één van je idealen kunt realiseren. Wie had dat verwacht. Daghoroscoop Stier 26 Februari 2024 Iedere dag een nieuwe Daghoroscoop [...]

  • Daghoroscoop van vandaag en morgen - Mentalist Nuno

  Daghoroscoop Tweeling 26 Februari 2024

  26 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Daghoroscoop Tweeling 26 Februari 2024

  Daghoroscoop Tweeling 26 Februari 2024 Je relatie ontwikkelt zich de laatste tijd zoals jij je dat altijd hebt voorgesteld. Je hebt een echte droomrelatie. Nu moet je er "alleen maar" voor zorgen dat dat ook [...]

  • Daghoroscoop van vandaag en morgen - Mentalist Nuno

  Daghoroscoop Kreeft 26 Februari 2024

  26 februari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Daghoroscoop Kreeft 26 Februari 2024

  Daghoroscoop Kreeft 26 Februari 2024 Jouw energie is op en top in orde vandaag. Je straalt en krijgt alles gedaan. Door de bijbehorende charme zul je in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. [...]

  Meer:

  • 30 januari 2024
   Daghoroscoop Ram 30 Januari 2024
  • 30 januari 2024
   Daghoroscoop Stier 30 Januari 2024

  Mentalist Nuno

   De Spannende acts aoor een onvergetelijk dag!