Mentalist Nuno
Mentalist Nuno Overall rating: ★★★★★ 4.9 based on 222 reviews
5 1

Arbeidsmarkt nog krapper: overvloed aan vacatures, veel te weinig mensen

Arbeidsmarkt nog krapper: overvloed aan vacatures, veel te weinig mensen

Niet eerder was de arbeidsmarkt zo krap als nu. In het laatste kwartaal van 2021 stonden er nog 106 vacatures tegenover 100 werklozen.

Meer vacatures, minder werklozen

Dat de arbeidsmarkt nog overspannener is geraakt komt omdat het aantal vacatures is gestegen en het aantal werklozen verder is gedaald. Inmiddels zijn er meer dan 11 miljoen banen (voltijd, deeltijd en zelfstandig) en ook dat is een absoluut record.

De meeste vacatures staan uit in de handel (90.000), de zakelijke dienstverlening (74.000) en de zorg (61.000). Maar de zoektocht naar mensen groeit het snelst in de horeca. Het aantal openstaande vacatures nam daar toe met 15.000 ten opzichte van december tot zo’n 45.000.

Horeca zit te springen

Dat juist daar de groei groot is, is niet verwonderlijk. Eind-december golden er nog een hoop coronabeperkingen, waardoor de horeca niet volledig kon draaien. Dat is nu wel anders.

Hoe hoog de nood is bij de horeca blijkt wel uit de zogenoemde vacaturegraad. Er zijn nu 112 vacatures per 1000 bestaande banen in de horeca. Gemiddeld voor alle sectoren is dat 51.

Minder mensen langs de kant

En ook de werkloosheid is weer flink gedaald het afgelopen kwartaal. In het eerste kwartaal waren er 338 duizend werklozen: 3,5 procent van de beroepsbevolking. Nooit eerder was dat percentage zo laag.

De cijfers zijn natuurlijk vooral goed nieuws. Veel mensen hebben betaald werk en de krapte op de arbeidsmarkt kan ook de lonen opstuwen, omdat werkgevers meer hun best moeten doen om mensen te behouden.

Ook problemen

De keerzijde is dat de tekorten aan mensen in veel sectoren behoorlijk nijpend zijn, en dat daar maar moeilijk een oplossing voor te vinden is. De effecten daarvan zien we steeds duidelijker: lang wachten op het terras is er een van.

Maar ook de chaos op Schiphol, tekort aan handen in het bed in de zorg, of de NS die niet kan garanderen dat de treinen rijden in de zomer, zijn voorbeelden van minder fijne effecten van het tekort aan mensen.

Source link

error: Content is protected !!