Mentalist Nuno
Mentalist Nuno Overall rating: ★★★★★ 4.9 based on 222 reviews
5 1

Biden over schietpartij Texas: ‘Tijd om pijn om te zetten in actie’

Biden over schietpartij Texas: ‘Tijd om pijn om te zetten in actie’

De president gaf zijn speech kort na zijn terugkeer uit Azië, waar de president verschillende landen bezocht. “Ik hoopte dat ik dit niet weer zou hoeven te doen als ik president zou worden”, begon hij zichtbaar geëmotioneerd. Biden noemde de schietpartij ‘de zoveelste slachtpartij’ in de Verenigde Staten.  

Sandy Hook

Volgens stafmedewerkers, zo meldde CNN, schreef Biden zijn toespraak in het vliegtuig Air Force One met de schietpartij van Sandy Hook uit 2012 in zijn achterhoofd. Biden was vicepresident toen een schutter 26 mensen, onder wie twintig kinderen, doodschoot bij een basisschool in Newton, Connecticut.

De schietpartij in Uvalde is de dodelijkste op een basisschool sinds die van Sandy Hook. 

Het schietincident gebeurde op de Robb Elementary School in Uvalde, een plaats ten westen van de stad San Antonio. De 18-jarige schutter, Salvador Ramos, zou met een handvuurwapen en mogelijk nog een wapen de school zijn binnengestapt. Na zijn daad werd hij doodgeschoten door de politie.

‘Stuk uit je ziel’ 

“Een kind verliezen is alsof er een stuk uit je ziel wordt gerukt”, sprak Biden, die stilstond bij de jonge slachtoffers. “Denk ook aan de vele jonge kinderen die hebben gezien wat er is gebeurd. Ze hebben hun vriendjes zien overlijden alsof ze op een slagveld waren.”

“Het is tijd om pijn om te zetten in actie”, zei Biden, die zijn toespraak aangreep om te pleiten voor strengere wapenwetten. “Ik ben hier ziek en moe van”, zei de president. “We moeten wat doen. En vertel me niet dat we geen invloed kunnen hebben op dit soort bloedbaden. Waarom laten we dit telkens gebeuren?”

Aanscherping wapenwetgeving 

Biden richtte zich tot de machtige wapenlobby. “Als land moeten we ons afvragen: wanneer gaan we daar in godsnaam tegen optreden?”

Of de woorden van Biden daadwerkelijk tot actie zullen leiden, is maar de vraag. De president heeft eerder al herhaaldelijk aangedrongen op aanscherping van de wapenwetgeving, maar zijn inspanningen zijn vruchteloos gebleven. “Dat pleidooi zal nu wel weer de kop opsteken”, zegt correspondent Erik Mouthaan, “maar het maakt hier geen indruk.”

Biden wil bijvoorbeeld een verbod op semi-automatische wapens, maar daarvoor is in het parlement geen meerderheid te vinden. Na ‘Sandy Hook’ werd zo’n voorstel al eens door Republikeinen verworpen. 

“Sindsdien heeft een aantal staten wel de eigen wapenwetgeving aangescherpt”, zegt Mouthaan. “Maar in Texas gebeurde dat niet: daar is het juist makkelijker geworden om wapens bij je te dragen.”

Mentale hulp 

De Republikeinen, zegt Mouthaan, zien meer in een andere aanpak. “Ze willen een tragedie als deze voorkomen door mentale hulp te bieden aan jongeren die in problemen zijn. Daarnaast willen ze sneller mensen kunnen opsporen die aan het radicaliseren zijn.”

Source link

error: Content is protected !!