About Us

Boeddha’s verjaardag vieren

Boeddha’s verjaardag vieren

Boeddha’s verjaardag is een boeddhistisch festival ter ere van de geboorte van Siddhartha Gautama, die later bekend werd als de Boeddha of de ‘Verlichte’.

Bekend als de Gautama Boeddha, stichtte hij het boeddhisme.

De exacte datum van de geboorte van Boeddha is onzeker, maar men denkt dat het tussen 563 en 483 v.Chr. In Lumbini, Nepal, heeft plaatsgevonden.

Geschiedenis van Gautama Boeddha en het boeddhisme

Het boeddhisme werd gesticht in de 5e en 6e eeuw voor Christus. Siddhartha Gautama stichtte het boeddhisme in India. Siddhartha Gautama werd geboren in een elitefamilie in de kleine Republiek Shakya, nu onderdeel van Nepal. Hij werd een sramana-asceet nadat hij volwassen was geworden en studeerde bij verschillende leraren. Uiteindelijk vond Gautama onder een Bodhiboom verlichting na zes jaar zoeken naar een oplossing voor menselijk lijden.

Het kostte Boeddha 45 jaar om zijn leer te verspreiden en zijn religie te vestigen op de Gangetic Plains in noord-centraal India. Het boeddhisme is voortgekomen uit de leer van Boeddha nadat hij stierf in 483 v.Chr. In het Mauryan-rijk (322 v.Chr. Tot 185 v.Chr.) Het boeddhisme werd de staatsgodsdienst van India en verspreidde zich ook naar China en Griekenland.

Archeologen ontdekten bewijs dat Boeddha’s geboorteplaats in de zesde eeuw vGT was, en de Aziatische lunisolaire kalenders bepalen de viering van Boeddha’s verjaardag.

Wanneer wordt de verjaardag van Boeddha gevierd?

In de meeste boeddhistische tradities wordt de verjaardag van Boeddha gevierd op de dag van de volle maan van de maanmaand Vesakha, die gewoonlijk valt in april of mei. Het kan worden waargenomen in juni tijdens schrikkeljaren. In sommige landen, zoals Japan en Taiwan, wordt het echter op een andere dag gevierd op basis van de Gregoriaanse kalender. Dit jaar wordt het gevierd 26 mei.

De viering van Boeddha’s verjaardag verschilt van land tot land en zelfs binnen verschillende boeddhistische gemeenschappen. Op sommige plaatsen is het een feestdag en mensen verzamelen zich bij tempels en kloosters om deel te nemen aan speciale rituelen en offers. In andere gebieden kan het een rustigere gebeurtenis zijn, met families die samenkomen om kaarsen aan te steken, gebeden op te zeggen en eten en geschenken aan monniken aan te bieden. Laten we het nu hebben over de viering van de verjaardag van Boeddha in verschillende landen.

Boeddha’s verjaardagsfestivals in Japan

Boeddha’s verjaardag staat in het Japans bekend als het “bloemenfestival” of Hana-matsuri. Dit komt omdat wanneer de kersenbloesems beginnen te bloeien, dat de tijd is dat de verjaardagsfeesten van de Boeddha in Japan worden gehouden. Bloemen spelen immers een cruciale rol in dit feest. Vieringen vinden plaats in boeddhistische tempels, terwijl feestvierders zoete thee met bloemen drinken en lotussen om de nek van de Boeddhabeelden plaatsen. Het doel hiervan is dat het de manier symboliseert waarop water en bloemen uit de hemel vielen ten tijde van de geboorte van Boeddha. Laten we het hebben over hoe Zuid-Korea de verjaardag van Boeddha viert.

Boeddha’s verjaardagsfestivals in Zuid-Korea

Zuid-Korea gebruikt geen bloemen zoals Japan; het gebruikt in plaats daarvan lotusvormige lantaarns. Degenen die de verjaardag van Boeddha vieren, zullen die lantaarns op straat, in tempels en in hun huizen gaan hangen. Het feest in Zuid-Korea staat bekend als Seokga Tansinil. Ze komen er een maand voor de festiviteiten aan toe. De lantaarns hebben niet alleen de vorm van een lotus maar ook heldere en levendige kleuren. Mensen kunnen een donatie doen aan de tempel om de lantaarns op te hangen met hun naam en de wens die ze willen vervullen. Dus als je in de aanloop naar de verjaardag van Boeddha naar Zuid-Korea gaat, zie je overal felgekleurde en lotusvormige lantaarns.

Er is ook een parade die elk jaar plaatsvindt en pronkt met de lantaarns in de vorm van draken en Boeddha. Tijdens de vieringen bieden tempels verschillende groente- en rijstgerechten. Daarnaast vinden er tal van acrobatische shows en maskerdansen plaats. Dus laten we het hebben over hoe Thailand de verjaardag van Boeddha viert.

Boeddha’s verjaardagsfestivals in Thailand

In Thailand vindt de viering van Boeddha’s verjaardag plaats rond tempels, terwijl boeddhisten daar aanwezig zijn, zodat ze naar gebeden kunnen luisteren en kunnen zingen. De viering staat bekend als Visakha Puja. Daarnaast doneren ze kaarsen, eten en bloemen. Het doel daarvan is dat het symbool staat voor het verwijderen van al het materiële uit je leven dat je niet nodig hebt. Alles draait om loslaten.

Aanbidders lopen ’s nachts rond de tempels, met wierook, kaarsen en bloemen. Anderen zullen ook hun vissen in de rivieren of meren laten en hun vogels in de lucht laten om hun ziel te reinigen. Laten we het nu hebben over hoe Indonesië de geboortedag van Boeddha viert.

Boeddha’s verjaardagsfeesten in Indonesië

De grootste en oudste boeddhistische tempel ter wereld, de Mendut, staat in Borobudur, Indonesië. De viering van de verjaardag van Boeddha staat bekend als Waisak, een groots evenement in het land. Een grote processie begint bij de tempel, waar mensen aan deelnemen om te vieren.

Maar voordat ze daarheen gaan, zullen ze hun Boeddhabeelden schoonmaken, geld doneren aan behoeftige mensen en oudere mensen bezoeken om hen gezelschap te houden. Ze zullen alle denkbare goede daden verrichten voordat ze aan de processie deelnemen. En in de late avond steken ze kaarsen aan terwijl ze hun lantaarns in de lucht gooien en loslaten. Laten we nu eens kijken hoe Sri Lanka de verjaardag van Boeddha viert.

Boeddha’s verjaardagsfestivals in Sri Lanka

Het verjaardagsfeest van de Boeddha in Sri Lanka staat bekend als Vesak en duurt ongeveer een week. Degenen die het vieren, maken grote verlichte afbeeldingen van hoe Boeddha leefde, bekend als pandols. Daarnaast versieren mensen straten en huizen met lantaarns, kaarsen en vele kleuren. Een ander ding dat families en restaurants doen, zolang ze er het budget voor hebben, is het opzetten van stands om burgers gratis eten en drinken aan te bieden, en dat staat bekend als dansalas. Slagerijen zijn gesloten omdat er tijdens Vesak geen vlees verkrijgbaar is. Laten we het hebben over hoe de verjaardag van Boeddha wordt gevierd in Nepal.

Boeddha’s verjaardagsfestivals in Nepal

De overtuiging is dat Boeddha’s geboorte plaatsvond in Lumbini, Nepal, en mensen zullen bidden en kaarsen aansteken bij tempels. Bovendien is het een tijd om vriendelijkheid te uiten, zodat niemand vlees zal eten en ze zullen doneren aan mensen in nood. Degenen die actief zijn in de vieringen zullen een zoete rijstpudding doorgeven aan anderen, als symbool van wat Boeddha had genomen om het vasten te verbreken. Laten we tot slot eens kijken hoe de verjaardag van Boeddha in China wordt gevierd.

Boeddha’s verjaardagsfestivals in China

De geboortedag van Boeddha is een belangrijke viering in China. De Chinezen zullen de dag vieren door naar de tempel te gaan om te baden in de Boeddha en veel te zingen en wierook aan te steken. Ze geloven dat tijdens de geboorte van Boeddha draken water uitspugen om hem te baden, en daarom maken burgers die het vieren zichzelf schoon. Het symboliseert het reinigen van hun geest en ziel terwijl ze Boeddha respect, dankbaarheid en toewijding tonen. Laten we nu eens kijken naar de typische keukens die tijdens de verjaardag van Boeddha werden gegeten.

Keukens die worden gebruikt om de verjaardag van Boeddha te vieren

De soorten keukens die worden gebruikt om de verjaardag van Boeddha te vieren, zijn afhankelijk van het land. Toch heeft vegetarisch voedsel over het algemeen de voorkeur om respect te tonen voor boeddhistische overtuigingen in geweldloosheid en mededogen voor alle levende wezens.

In sommige landen, zoals Korea en Japan, is een populair gerecht voor Boeddha’s verjaardag een zoete rijstcake die respectievelijk “songpyeon” of “mochi” wordt genoemd. Deze cakes zijn meestal gemaakt van kleefrijstmeel en gevuld met zoete vullingen zoals sesam, rode bonen of kastanjepasta.

In China wordt vaak een gerecht genaamd “Labazhou” gegeten op Boeddha’s verjaardag. Het is een zoete pap gemaakt van kleefrijst, lotuszaden en andere ingrediënten.

In sommige boeddhistische gemeenschappen wordt op de verjaardag van Boeddha een praktijk gehouden die bekend staat als “Dana”, waarbij voedsel wordt gegeven aan mensen in nood om vrijgevigheid en vriendelijkheid te beoefenen. Het voedsel dat wordt gebruikt om de verjaardag van Boeddha te vieren, is vegetarisch, zoet en symbolisch voor de feestthema’s vrede, mededogen en vrijgevigheid.

Ongeacht de specifieke tradities en praktijken, de viering van Boeddha’s verjaardag is een gelegenheid voor boeddhisten om na te denken over de leer van de Boeddha en het belang van mededogen, wijsheid en vriendelijkheid in hun leven.

#Boeddhas #verjaardag #vieren

Meer dan 1.777 tevreden klanten.

NUNO is gewaardeerd op 4,9 uit 5, gebaseerd op 1777 reviews

 
1777 reviews

You cannot copy content of this page