About Us

Datum, Tijd & Historische Betekenis

Datum, Tijd & Historische Betekenis

10 februari 2023

India was en is nog steeds de thuisbasis van vele beroemde dichters en religieuze goeroes wier kennis en wijsheid zich naar alle uithoeken van de wereld verspreidde. Zulke vooraanstaande figuren leefden ook in de periode van de Bhakti-beweging, die bloeide tussen de 15e en 17e eeuw. Ze schreven poëzie, bhajans, chandha’s en andere soorten devotionele literatuur. Guru Ravidas was een van hen.

Guru Ravidas was een mystieke dichter, tekstschrijver, sociaal hervormer en religieuze goeroe. Hij leefde tussen 1400 en 1500 na Christus en oefende een grote invloed uit op aanhangers van de Bhakti-beweging. De Bhakti-beweging was een religieuze beweging die devotie (Bhakti) promootte als een manier om verlossing te bereiken. Afkomstig uit Tamil Nadu in de 6e eeuw CE, werd het populair door de werken van de Shaivite Nayanmars en de Vaishnavite Alwars voordat het zich naar het noorden en oosten verspreidde. Sommigen geloven dat het reformistisch en rebels was in zijn benadering, en een alternatief pad naar spiritualiteit voorstelde dat meer gericht was op de relatie van het individu met God. Het bereikte zijn hoogtepunt tussen de 15e en 17e eeuw. Bhagavad GitaPadma Purana en Bhagavat Purana zijn enkele van de geschriften van deze beweging.

Het sikhisme was een latere uitloper van deze beweging. Ongeveer 41 devotionele verzen geschreven door Ravidas maken deel uit van de Sikh-tekst Guru Granth Sahib.

In de eenentwintigste eeuw stichtten zijn volgelingen de religie die bekend staat als Ravidassia. Elk jaar vieren ze Guru Ravidas Jayanti, de geboortedag van Guru Ravidas, plechtig. Ze zingen zijn melodieën en teksten en voeren vele riten uit. Toegewijden lopen in een processie, dragen zijn beeld, en ze baden in de rivier de Ganges. Sommigen maken ook bedevaarten naar de Ravidas-tempel.

2023 Ravidas Jayanti: datum en tijd

Ravidas Jayanti 2023 is op 5 februari. Purnima begint op 4 februari om 21:29 uur en eindigt op 5 februari 2023 om 23:58 uur.

Historische betekenis van Guru Ravidas

Guru Ravidas (Raidas) werd geboren in Kashi. Het was de dag van Magha Purnima, een zondag in Samvat 1433. Maar de informatie over zijn afkomst is niet precies. Hij groeide op in het dorp Seer Goverdhanpur, dat nu in Uttar Pradesh ligt, in de buurt van Varanasi. Zijn ouders behoorden tot de Chamar-gemeenschap, die werd beschouwd als een gemeenschap van onaanraakbaren.

Het levensonderhoud van Ravidas hing af van het maken van schoenen. Maar al snel ontwikkelde hij een spirituele mentaliteit en begon hij tijd te besteden aan spirituele bezigheden aan de oevers van de rivier de Ganges. Hij kwam ook dicht bij veel soefi-heiligen, sadhu’s en asceten. Al snel werd hij de leerling van Sant Ramanand, een brahmaanse Bhakti-dichter, om kennis op te doen. Ook werd hij geïnspireerd door Saint Kabir.

Zijn prettige manier van doen en spirituele uitstraling maakten hem bij iedereen geliefd. Hij was erg vriendelijk en liefdadig. Mensen in nood helpen was een manier van leven voor hem.

Mensen die geneigd zijn tot Bhakti, zoals Ravida’s, vinden het leuk om wijzen en heiligen te steunen. Ravidas deelde vroeger schoenen uit zonder geld aan te nemen. Maar dit mishaagde zijn ouders omdat hij niet veel geld verdiende. Uiteindelijk werden Ravidas en zijn vrouw uit hun huis gezet. Ze verhuisden naar een huurhuis in de buurt. Ze brachten het grootste deel van hun tijd door met aanbidding en deelname aan Satsang.

Ravidas reisde veel en bezocht hindoeïstische bedevaartsoorden in Andhra Pradesh, Gujarat, Maharashtra, Rajasthan en de Himalaya. Hij richtte zich meer op de nirguna (abstracte) vorm van opperwezens. Toen zijn poëtische hymnes in regionale talen anderen begonnen te inspireren, begonnen mensen met verschillende achtergronden zijn leringen te volgen en zijn leiding te zoeken.

Guru Ravidas bereikt heiligheid

Volgens een bekend verhaal over Sant Ravidas speelde hij een keer met een vriend. De volgende dag kwam Ravidas naar dezelfde locatie, maar zijn vriend werd vermist. Hij ging naar hem op zoek, niet wetende dat zijn vriend was overleden. Toen hij het besefte, was hij zo van streek dat hij zich haastte naar de plek waar het lijk lag. Toen mompelde hij dat het niet de tijd was om te spelen of te slapen. Onmiddellijk stond zijn vriend tot ieders verbazing op!

Die dag realiseerden mensen zich dat Sant Ravidas bovennatuurlijke vermogens had. Naarmate de tijd verstreek, bracht hij steeds meer tijd door met het aanbidden van Rama en Krishna. Uiteindelijk werd hij een heilige.

Het is op de heilige dag van Magha Purnima dat Sant Ravi Das werd geboren. Hij sprak voortdurend over de noodzaak van interreligieuze harmonie en vertelde mensen om niet bevooroordeeld te zijn tegen anderen vanwege hun kaste, religie of geloofsovertuiging.

Guru Nanak Dev’s invloed

Velen geloven dat Ravidas werd beïnvloed door Guru Nanak, de grondlegger van het sikhisme. Hij vereerde de Sikh-religie zozeer dat hij er 41 gedichten over schreef. Deze gedichten waren enkele van de vroegste bronnen van zijn ideeën en gedachten. Nabhadas’ Bhaktmal, geschreven in de 17e eeuw, en Anantadas’ Parsais bevatten hoofdstukken over Ravidas. Er zijn ook andere teksten over zijn leven, sommige geschreven door Ravidas’ volgelingen, die behoren tot het begin van de 20e eeuw. Ze omvatten traditionele sikh-teksten en hindoeïstische dadupanthi-tradities. Een andere belangrijke bron van verhalen over zijn leven en tijd is het werk Premambodha. Het werd meer dan 170 jaar na de dood van Ravidas in 1693 samengesteld en verwijst naar hem als een van de 17 heiligen van de Indiase religieuze traditie.

Ravidas Jayanti 2023

De Sikhs vieren Ravidas Jayanti met grote ijver. Ook mensen die tot andere gemeenschappen en religies behoren, vieren deze gelegenheid. Toegewijden baden op deze dag in wijwaterlichamen.

Rituelen op Ravidas Jayanti omvatten het volgende:

 • Toegewijden versieren Gurudwaras met bloemen en lichtjes. Er zijn gebedsbijeenkomsten ter ere van hem.
 • Ze lazen de heilige tekst van Ravidas, Amritbani.
 • Op veel plaatsen houden toegewijden processies. Ze dragen een afbeelding van Ravidas terwijl ze bidden.
 • Op sommige plaatsen zijn er Nagar Kirtans, waarin de deelnemers zich verkleden als Ravidas. Ook spelen zijn volgelingen toneelstukken om zijn ideeën te verspreiden.
 • Toegewijden nemen een bad in heilige rivieren en herinneren zich zijn leringen en ervaringen.
 • Volgelingen komen bijeen om incidenten uit zijn leven te delen die mensen leren goed en vreedzaam te leven.
 • Miljoenen mensen verzamelen zich in zijn geboorteplaats om de dag te vieren als een jaarlijks festival dat wordt gekenmerkt door uiterste toewijding en spiritualiteit.
 • Mensen reciteren zijn coupletten.
 • Mensen zingen ook Bhajans, Kirtans en gedichten geschreven door Ravidas.
 • #Datum #Tijd #Historische #Betekenis

  Meer dan 1.777 tevreden klanten.

  NUNO is gewaardeerd op 4,9 uit 5, gebaseerd op 1777 reviews

   
  1777 reviews

  You cannot copy content of this page