About Us

Datum, Tijd, Pooja Vidhi, Vrat Katha & Betekenis

Datum, Tijd, Pooja Vidhi, Vrat Katha & Betekenis

22 februari 2023

Dag van de volle maan wordt Purnima genoemd, Poornima, en Poornamasi in het hindoeïsme. Het is een zeer spirituele dag voor hindoes. Poornima-dagen worden ook beschouwd als zeer gelukkige dagen. Veel mensen vasten en aanbidden Vishnu op deze dag. Phalguna Purnima 2023 valt in de eerste week van maart.

Laat ons meer weten over Phalguna Purnima, de betekenis ervan en Vrat katha.

Phalguna Purnima vindt plaats in Phalguna, de laatste maand van het jaar, aan het einde van de maand Shukla Paksha (wassende maan twee weken). Een andere naam ervoor is Vasanta Purnima, wat een van de zes Vedische astrologische seizoenen is. Het valt op dezelfde dag als Vasanta Ritu. Hindoes vieren deze Purnima als Kama Dahanam in staten als Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh en Karnataka, allemaal in Zuid-India.

De ceremonies met betrekking tot Kama Dahanam zijn vergelijkbaar met die voor Holika Dahan. Maar de mythologie achter Kama Dahanam is anders. In Tamil Nadu wordt het Kaman Pandigai genoemd, en als Kamuni Panduga in Andhra Pradesh en Telangana. Holi is meer een Noord-Indiaas festival.

Phalguna Purnima 2023

Phalguna Purnima 2023 Datum en tijd

Holashtak eindigt op Phalgun Purnima en markeert ook het begin van het tweedaagse Holi-festival. Holika Dahan valt op deze dag. Er zijn gewoonlijk 12 Purnima-dagen in een jaar. Elk heeft zijn eigen betekenis. Veel hindoes observeren Purnima Vrat, in de hoop op wensvervulling. Phalguna Purnima 2023 valt op dinsdag 7 maart.

Purnima Tithi begint: 16:20 uur op 06 maart 2023
Purnima Tithi eindigt: 18:13 uur op 7 maart 2023

Belang van Phalguna Purnima

Omdat het de laatste dag van het jaar is, heeft deze Purnima veel betekenis. Op deze dag vieren hindoes Holika Dahan. Aangenomen wordt dat de maan op deze dag een grote impact op de aarde heeft. Vasten op deze dag en het aanbidden van de maan en Vishnu kan zogenaamd iemands zonden vergeven.

Lakshmi Jayanti, de geboortedag van Godin Lakshmidie rijkdom, fortuin en overvloed schenkt, is ook op dezelfde dag.

Hoe Phalguna Purnima Vrat observeren?

Op elke Purnima zijn de vasten- en rituele gebruiken min of meer hetzelfde. Maar er kunnen enkele kleine verschillen zijn. Op Phalguna Purnima moeten de volgende rituelen vóór het vasten in acht worden genomen.

 • Aanbid Krishna met toewijding.
 • Baad ’s ochtends vroeg in een heilige rivier, meer of vijver voordat u een vastenverplichting aangaat.
 • Vast van zonsopgang tot maansopgang en aanbid de maan ’s nachts.
 • Doneer contant of vriendelijk aan de behoeftigen.
 • Verzamel brandhout en cakes gemaakt van koeienmest (Narada Purana). Zet na de havan Holika in brand door wat hout te stapelen.
 • Voer de rituelen uit voor het aanbidden van de maan. Chant de Chandra Mantra wanneer je de Pooja voltooit. Dit kan geluk en mentale rust schenken.
 • Aanbid Shiva en offer Jal Abishekam aan Shiva Linga.
 • Het aanbidden van godin Parvati op deze dag is ook gunstig.
 • Mythologie achter Phalguna Purnima

  Het Vishnu Purana beschrijft het verhaal achter Phalguna Purnima.

  Koning Hiranyakashyap was de heerser van het rijk van demonen tijdens de Satya Yuga. Door zijn slechte daden moest iedereen op aarde veel lijden doorstaan. Na zware boete te hebben gedaan, vroeg Hiranyakashyap Brahma om een ​​gunst. Brahma gaf hem een ​​zegen die hem bijna onoverwinnelijk maakte. Dankzij de gunst kon geen enkele god, demon, man, vrouw, dier of vogel hem overdag of ’s nachts kwaad doen, en hij kon met geen enkel wapen binnen of buiten zijn paleis worden gedood. Al snel begon hij het gevoel te krijgen dat hij onsterfelijk was. Hij beval iedereen om te stoppen met het aanbidden van Vishnu en in plaats daarvan hem te gaan aanbidden. Degenen die weigerden werden ter dood gebracht.

  Prahlad, de eigen zoon van Hiranyakashyap, bleef Vishnu echter aanbidden omdat hij een fervent toegewijde van de god was. Hiranyakashyap was woedend en besloot Prahlad te vermoorden. Hij deed vele pogingen, maar Prahlad liet zich er niet door afschrikken. Eindelijk, op een dag, toen Hiranyakashyap probeerde Prahlad zelf te doden toen alle andere pogingen waren mislukt, zei hij hem om Vishnu om hulp te vragen. Vishnu nam de avatar van Narasimha (half mens en half leeuw) en kwam uit een pilaar tevoorschijn. Hij nam deze vorm aan om Hiranyakashyap te doden zonder Brahma’s gunst te schenden.

  Narasimha was niet volledig mens, dier of een God. Het uur van de dood van de demon was schemering, dus noch dag noch nacht, en Narasimha doodde hem met zijn nagels, die geen wapens waren. Hiranyakashyap werd ook gedood op de paleisdrempel, die noch binnen noch buiten was. Dus mensen aanbidden zowel Vishnu als Narasimha op Phalgun Purnima.

  Holika Dahan op Phalguna Purnima

  Hiranyankashyap probeerde Prahlad op veel manieren te vermoorden. Hij duwde hem van een bergtop (nu Dikoli Parvat), probeerde hem door een olifant te laten vertrappelen en zette hem gevangen in een kooi vol slangen. Maar Vishnu redde Prahlad elke keer. Hiranyakashyap zocht toen de hulp van zijn zus, Holika.

  Holika kreeg een zegen die haar immuun maakte voor vuur. Hiranyakashyap zei dat ze op een stapel brandend hout moest gaan zitten met Prahlad op haar schoot. Maar het was Holika die verbrandde terwijl Prahlad het overleefde.

  Holika Dahan Pooja

  Op de dag van Holika Dahan wordt een Pooja uitgevoerd voor voorspoed. De Pooja vidhi volgt hieronder:

 • Verzamel wat brandhout en droge koeienmest op een open plek.
 • Leg wat rijst, henna, kumkum, kurkuma, bloemen, gulal, lachha-katoen, een lotus, een kokosnoot, roli, tarwekorrels en slingers op een schaal en bied het aan Holika aan.
 • Steek het hout en de koeienmest in brand. Bid tot Holika’s geest voor vrede en geluk.
 • Zing de volgende mantra:

 • “Om Nrisimhaye vidmahe vajranakhaya dhimahi tan no simhah Prachodayat
  Vajra nakhaya vidmahe tikshna damstraya dhimahi tan no narasimhah Prachodayat”
 • Doe Aarti en omcirkel het vuur 3, 5 of 7 keer, terwijl je vaten met water draagt. Leeg de vaten na de laatste ronde.
 • Laat de kinderen ook rond het vuur cirkelen en ontvang de zegeningen van de ouderen.
 • #Datum #Tijd #Pooja #Vidhi #Vrat #Katha #Betekenis

  Meer dan 1.777 tevreden klanten.

  NUNO is gewaardeerd op 4,9 uit 5, gebaseerd op 1777 reviews

   
  1777 reviews

  You cannot copy content of this page