Mentalist Nuno
Mentalist Nuno Overall rating: ★★★★★ 4.9 based on 222 reviews
5 1

Economische groei komt na drie kwartalen tot stilstand

Economische groei komt na drie kwartalen tot stilstand

Dat blijkt uit de eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tot een paar maanden geleden ging het allemaal crescendo, maar de oorlog in Oekraïne, fors hoge energieprijzen en de stijgende prijzen voor levensonderhoud zijn een domper voor de economie.

Zowel de overheid (-4 procent) als consumenten (-0,1 procent) gaven minder uit in vergelijking met eind vorig jaar. Maar daar staat tegenover dat de investeringen van bedrijven stegen (met 0,8 procent). Verder daalde de export wel (met 0,5 procent), maar de import nam nog meer af (met 1,3 procent).

Cijfers kunnen nog afwijken

Sectoren die het goed deden waren de bouw, zakelijke dienstverlening en de bedrijfstak cultuur, sport en recreatie. Maar daar stond een negatieve bijdrage van de overheid, onderwijs en zorg tegenover.

Het CBS waarschuwt wel dat de groeicijfers met een grotere onzekerheid zijn omgeven dan normaal het geval is. Op 24 juni heeft het CBS meer cijfers over de economie en komt het met de tweede berekening van de groei. Meestal wijkt de tweede berekening nauwelijks af van de eerste, maar vorig jaar was dat anders. 

Wel groei ten opzichte van vorig jaar

Als je vergelijkt met het eerste kwartaal van vorig jaar, dan is er wél sprake van economische groei, van maar liefst 7 procent. Dat komt doordat er vorig jaar in het eerste kwartaal nog sprake was van lockdowns, die in het tweede kwartaal werden opgeheven. Dat stuwde de economie. Ook begin 2022 was er nog een lockdown, maar vanaf medio januari kwamen er meer versoepelingen.

In het derde kwartaal was de economie alweer groter dan vóór de uitbraak van corona. In het vierde kwartaal kwam daar nog een schepje bovenop.

De groei van de economie ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar komt vooral op naam van consumenten die meer uitgaven. Ook de overheid spendeerde meer. 

Source link

error: Content is protected !!