About Us

Holi 2023 Datum, Geschiedenis, Tijd, Shubha Muhurth

Holi 2023 Datum, Geschiedenis, Tijd, Shubha Muhurth

20 februari 2023

Wat is Holi?

De meeste hindoes kennen de goddelijke liefde tussen Krishna en Radha. Maar wist je dat Krishna dacht dat Radha, die een lichte huid had, niet van hem zou houden vanwege zijn donkere huidskleur? Toen hij Krishna’s angst zag, stelde zijn pleegmoeder, Yashodha, voor dat hij Radha zou vragen hem te kleuren met haar favoriete kleuren. Krishna deed dat en Radha voldeed maar al te graag. Dit incident wordt herdacht op een zeer populair festival in India. Afwisselend genoemd als het Festival of Colors, Festival of Love en Festival of Spring, is het niemand minder dan Holi.

Holi viert de eeuwige en goddelijke liefde van Krishna en Radha. Het symboliseert ook de overwinning van het goede op het kwade, zoals een mythologisch verhaal zegt dat het festival de overwinning van Vishnu op de demon Hiranyakashipu herdenkt. Holi wordt ook gevierd in andere delen van Azië en de westerse wereld, waar sprake is van een omvangrijke Indiase diaspora.

Holi markeert de komst van het lenteseizoen. Op deze dag komen mensen samen, spelen ze spelletjes en maken ze plezier. Het is een tijd om te vergeten en te vergeven, en verbroken relaties te herstellen. Het begint op de avond van Purnima of Volle Maan in de Phalguna-maand, die ergens rond midden maart valt in de Gregoriaanse kalender en duurt een nacht en de volgende dag.

holi-festivals

De eerste avond is Holika Dahan of Chhoti Holi. De volgende dag is Holi, ook wel Dol Purnima, Dhuleti, Ukuli, Manjal Kuli, Shigmo, etc. genoemd in andere delen van India.

Het Holi-festival wordt genoemd in de Purana’s en Dasakumara Charita. De dichter Kālidāsa verwees ernaar in de 4e eeuw. De viering wordt ook genoemd in het 7e-eeuwse Sanskrietdrama Ratnavali.

Holi-festiviteiten

Holi-festiviteiten beginnen op de avond ervoor Holi. Een ceremonie genaamd Holika Dahan vindt plaats waarbij mensen samenkomen en enkele religieuze rituelen uitvoeren voor een vreugdevuur. Ze bidden dat de kwade neigingen in hen worden vernietigd zoals Holika, de zus van Hiranyakashipu, in het vuur werd verbrand.

De volgende ochtend is Rangwali Holi (Dhuleti). Op deze dag gooien mensen met waterpistolen en met water gevulde ballonnen gekleurd poeder op elkaar. Sommigen spelen ook drums en andere muziekinstrumenten en gaan van de ene plaats naar de andere om liedjes te zingen en te dansen. Het is ook een gelegenheid om familie, vrienden enz. te bezoeken en gezellig te praten, eten en drinken.

In Noord-India spuiten mensen, meestal jongeren, gulal (gekleurde poederoplossingen) tegen elkaar. De volwassenen smeren abir (drooggekleurde poeders) op elkaars gezicht. Holi-lekkernijen zijn onder meer puranpoli, dahi-bada en gujia, desserts en drankjes. Na het spelen met kleuren gaan mensen in bad, trekken ze schone kleren aan en gaan ze op bezoek bij dierbaren.

Holi heeft een culturele betekenis. Het is een tijd om te vergeten en te vergeven. Dus mensen proberen fouten uit het verleden goed te maken en ruzies te beëindigen. Ze betalen of vergeven schulden om met een schone lei te beginnen.

In de regio Braj duren de festiviteiten meer dan een week. De rituelen omvatten mannen die rondlopen met schilden en vrouwen die ze speels op hun schilden slaan met stokken. Dit is Latthmaar Holi. Het wordt traditioneel gevierd in het dorp Barsana, het dorp Radha. Vrouwen spelen de rol van gopika’s (Radha’s vrienden), en mannen spelen de rol van gopa’s (Krishna’s vrienden).

In Zuid-India, sommigen aanbidden Kamadevade God van de liefde, in de Indiase mythologie.

Holika Dahan-rituelen

Enkele dagen voor het festival verzamelen mensen hout en brandbare materialen voor het vreugdevuur. Mensen maken vreugdevuren in parken, gemeenschapscentra, in de buurt van tempels en andere open plekken. Bovenop de brandstapel wordt de beeltenis van Holika geplaatst. Mensen slaan ook gekleurde poeders, eten, feestdrankjes en feestelijke gerechten in zoals gujiya, mathri, malpuas en andere regionale lekkernijen.

De dag voor Holi, rond of na zonsondergang, wordt de brandstapel aangestoken voor het vreugdevuur, en mensen verzamelen zich eromheen en zingen en dansen.

Kama Dahanam (het verbranden van Kamadeva) wordt in sommige regio’s gevierd. Het festival in deze contreien heet Rang Panchami en valt op de 5e dag na Poornima (volle maan).

Legenden achter Holi

Het festival heeft een andere betekenis in de Braj-regio van India, die een associatie heeft met de hindoeïstische godheid, Krishna, en zijn geliefde, Radha. Holi-festiviteiten gaan door tot Rang Panchami om hun goddelijke liefde te herdenken. Garga Samhita, een Puranische tekst van Sage Garga, was de eerste die beschreef dat Radha en Krishna Holi speelden.

Holi is ook gerelateerd aan het verhaal van Vishnu’s Narasimha-avatar. Prahlada, een groot toegewijde van Vishnu, was de zoon van de demonenkoning Hiranyakashipu, volgens een legende in hoofdstuk 7 van de Bhagavata Purana. Hiranyakashipu had een zegen die hem vijf krachten gaf. Hij kon niet gedood worden door een mens of een dier, zowel binnen als buiten. Ook kon hij niet overdag of ’s nachts worden gedood, noch door astra (projectielwapens) noch door enige shastra (handwapens). Ten slotte was hij onoverwinnelijk op land, water en lucht.

Natuurlijk begon Hiranyakashipu te denken dat hij God was en wilde hij dat iedereen alleen hem aanbad. Maar Prahlada weigerde, omdat hij een fervent Vishnu-toegewijde was. Dit maakte Hiranyakashipu boos. Hij liet Prahlada wrede straffen ondergaan, maar die hadden geen effect op de jongen.

Holika, de tante van Prahlada, probeerde hem te vermoorden door hem met haar op een brandstapel te laten zitten. Ze droeg echter een mantel die haar tegen vuur beschermde. Prahlada had die bescherming niet. Maar haar kwade plannen liepen op niets uit toen de mantel van Holika wegvloog en Prahlada bedekte. Zo brandde Holika dood.

Maar zelfs dit weerhield Hiranyakashipu er niet van. Ten slotte nam Vishnu de vorm aan van Narasimha (half menselijke en half leeuwvorm (noch mens noch dier), nam in de schemering (wanneer het geen dag of nacht was) Hiranyakashyapu op zijn schoot (niet land, water of lucht) bij de drempel (noch binnen noch buiten), en ontdeed hem vervolgens van zijn ingewanden en doodde hem met zijn klauwen (noch een handwapen, noch een gelanceerd wapen).

Op de dag voor Holi vieren mensen Holika Dahan door een beeltenis van Holika in een vreugdevuur te verbranden. Het vertegenwoordigt het feit dat het goede zegeviert over het kwade.

Kama en Rati

In Shaivism en Shaktism heeft Holi banden met Shiva’s yogatrance en diepe meditatie. Godin Parvati wilde Shiva terugbrengen in het wereldse leven. Dus vroeg ze de hindoegod van de liefde, Kamadeva, om haar te helpen op Vasant Panchami. Kama schoot zijn pijlen op Shiva, die zijn derde oog opende en Kama tot as verbrandde. Dit maakte Rati, de vrouw van Kama, van streek, die 40 dagen lang boete deed om haar man weer tot leven te wekken. Shiva vergaf Kama en de God van liefde kwam weer tot leven. Deze terugkeer van Kamadeva wordt gevierd als Holi op de 40e dag na het Vasant Panchami-festival. Jains vieren ook Holi.

Holi-vieringen vonden ook plaats in Mughal India. Mensen van alle kasten gooiden kleuren op de keizer. Op verschillende schilderijen uit die periode zijn Mughal-keizers te zien die Holi vieren. Vroeger waren er grote feesten in het Lal Qila (Rode Fort). Het festival werd ook wel Eid-e-gulaabi of Aab-e-Pashi genoemd.

In de ommuurde stad Delhi namen aristocraten en handelaren deel aan Mehfils. Maar aan dit alles kwam een ​​einde tijdens het bewind van keizer Aurangzeb, die de openbare viering van Holi in november 1665 verbood. Maar de vieringen werden hervat na de dood van Aurangzeb.

Sikhs vierden het festival gedurende de 19e eeuw. Historische teksten noemen het Hola. Guru Gobind Singh veranderde Holi door de introductie van een driedaags Hola Mohalla-uitbreidingsfestival met vechtsporten. Dit begon de dag na het Holi-festival in Anandpur Sahib.

Maharaja Ranjit Singh en zijn Sikh-rijk observeerden ook Holi. Ranjit Singh vierde Holi in de Bilawal-tuinen. Na zijn dood bleven zijn Sikh-zonen en anderen elk jaar Holi vieren. Ook koloniale Britse functionarissen sloten zich bij hen aan.

Holi-datum en -tijd

Mensen vieren Holi tegen het einde van de winter, op de laatste Purnima of volle maan dag van de Hindoeïstische kalender maand die de komst van de lente markeert. De datum valt meestal in maart, maar soms eind februari, volgens de Gregoriaanse kalender. In 2023 is Holi op 8 maart. Holika Dahan is op de avond van 7 maart 2023, van 6:24 tot 8:51

Betekenis van Holi

Holi viert de komst van de lente. In teksten uit de 17e eeuw werd het beschreven als een festival dat verband hield met landbouw, lenteoogsten en vruchtbare grond. Het is een tijd om te genieten van de levendige kleuren van de lente en de winter vaarwel te zeggen. Het is ook een gelegenheid om relaties te resetten, conflicten op te lossen en emotionele onzuiverheden kwijt te raken.

De religieuze betekenis van Holi is gerelateerd aan de legende van Holika en versterkt het idee dat het goede altijd het kwade overwint.

#Holi #Datum #Geschiedenis #Tijd #Shubha #Muhurth

Meer dan 1.777 tevreden klanten.

NUNO is gewaardeerd op 4,9 uit 5, gebaseerd op 1777 reviews

 
1777 reviews

You cannot copy content of this page