Mentalist Nuno
Mentalist Nuno Overall rating: ★★★★★ 4.9 based on 222 reviews
5 1

Iraanse president zweert wraak voor liquidatie van kolonel eliteleger

Iraanse president zweert wraak voor liquidatie van kolonel eliteleger

De vermoorde kolonel is Sayad Khodai. Volgens Iraanse staatsmedia openden twee gewapende mannen op een motorfiets het vuur terwijl hij ’s middags in een auto voor zijn huis zat, meldt persbureau Reuters. Geen enkele groepering of land heeft de liquidatie tot dusver opgeëist.

Al Quds-brigade

Khodai was lid van de Al Quds-brigade, het onderdeel van de Revolutionaire Garde van Iran dat operaties in het buitenland uitvoert. Dat is dezelfde brigade waar de veelbesproken Iraanse generaal Qassem Soleimani onderdeel van uitmaakte.

Soleimani werd begin 2020 geliquideerd door de Amerikanen op het vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad, wat leidde tot veel spanning in het Midden-Oosten.

Israël beschuldigd

Die spanning lijkt ook nu te ontstaan. Iran beschuldigt Israël van de moordaanslag op Khodai. Volgens Iraanse staatsmedia zouden zondag zelfs leden van de Israëlische inlichtingendienst zijn gearresteerd, al is onduidelijk of zij iets te maken hebben met de liquidatie. 

Iran beschuldigt Israël al langer van een reeks moorden op Iraanse nucleaire wetenschappers en academici. Sinds 2010 zijn zeker zes van hen gedood of aangevallen, een aantal van hen door gewapende mannen op een motorfiets. Die aanslagen zijn vermoedelijk gericht op het nucleaire programma van Iran, dat volgens het Westen is opgezet om een atoombom te maken.

Zwarte lijst

De Iraanse president Raisi roept veiligheidsfunctionarissen op om de moord op Khodai serieus te onderzoeken, meldt de Britse omroep BBC. “Ik twijfel er niet aan dat wraak op criminelen voor het zuivere bloed van deze eervolle martelaar onvermijdelijk is”, aldus Raisi, een geestelijke die zelf al jaren in de VS op een zwarte lijst staat wegens betrokkenheid bij een reeks van executies.

Source link

error: Content is protected !!