Mentalist Nuno
Mentalist Nuno Overall rating: ★★★★★ 4.9 based on 222 reviews
5 1

Nederland steekt 220 miljoen euro in Air France-KLM

Nederland steekt 220 miljoen euro in Air France-KLM

De overheid steekt dus geld in Air France-KLM, dat dat geld weer teruggeeft aan de overheid. Voordeel voor Air France-KLM is dat het leningen vervangt door eigen vermogen en dus de rentelasten drukt. Van de opbrengst van de aandelenuitgifte wil Air France-KLM 1,7 miljard euro gebruiken om de staatsteun die het tijdens de coronacrisis ontving sneller terugbetalen. Ook wil het de balans versterken.

Air France-KLM had eind maart een negatief eigen vermogen van 4,2 miljard euro. Tijdens de coronacrisis viel het vervoer namelijk fors terug.

De Nederlandse overheid heeft 9,3 procent van de aandelen in Air France-KLM. Het wil dat belang gelijk houden, zodat het ook 9,3 procent van de nieuwe aandelen die zullen worden uitgegeven zal kopen. Daarmee is dan bijna 220 miljoen euro gemoeid.

Parlement moet nog akkoord geven

Als Nederland geen extra aandelen zou inkopen, dan zou het na de uitgifte een kleiner belang overhouden in de vliegmaatschappij, met dus minder zeggenschap. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel akkoord gaan met de aankoop.

Ook de Franse overheid, met 26,8 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van Air France-KLM, koopt extra aandelen in en wil het belang op peil houden. Ook de grote containerrederij CMA CGM wil meedoen met de emissie, voor maximaal 400 miljoen euro. 

Source link

error: Content is protected !!