About Us

Sam Smith vertelt over het overwinnen van lichaamsdysmorfie

Sam Smith vertelt over het overwinnen van lichaamsdysmorfie

ATLANTA, GEORGIA - DECEMBER 15: Sam Smith woont iHeartRadio Power 96.1's Jingle Ball 2022 bij, gepresenteerd door Capital One in State Farm Arena op 15 december 2022 in Atlanta, Georgia.  (Foto door Paras Griffin/Getty Images voor iHeartRadio)

Sam Smith heeft een behoorlijke reis gemaakt. Naast hun muziekcarrière is de zanger op een persoonlijke zoektocht naar zelfontdekking geweest, waardoor ze zich gelukkiger en meer vervuld voelen dan ooit tevoren. Sinds het uitkomen als niet-binair in 2019 en hun verandering van voornaamwoorden aankondigende “Onheilige” zanger heeft lichaamsdysmorfie overwonnen en voelt zich eindelijk lekker in hun vel.

“Mijn moeder zegt dat ik, naarmate ik ouder ben, niet meer zoveel geef om wat mensen denken. Ze heeft meestal gelijk”, vertelden ze De zondagstijden in een interview op 22 januari. Smith heeft zo’n lange weg afgelegd. Waar ze vroeger moeite hadden om hun topje uit te doen bij het zwembad en met gewichtsproblemen op school omgingen, verschijnen ze nu topless op de hoes van hun nieuwste album “Gloria” en schitteren ze in de video van hun nieuwe nummer “I ben niet hier om vrienden te maken”, gekleed in een korset, met juwelen getooide broek en tepelpasteitjes.

“Binnen mijn branche is er zeker die vraag: ‘Hoe moet een popster eruit zien?;'”, zeggen ze. “Toen ik 25 was, kwam ik uitgeput van de tour. Ik keek naar rolmodellen in de lichaamswereld. Elke keer als ik naar het zwembad ging, voelde ik me zelfbewust, maar ik dwong mezelf om mijn topje uit te doen. Het loonde omdat ik nu heb het tegenovergestelde van lichaamsdysmorfie. Ik zie er fantastisch uit. Ik word eindelijk bruin. Ik ben verbrand op plaatsen waar ik nog nooit ben verbrand.’

Volgens de GGD, body dysmorphia is “een psychische aandoening waarbij een persoon veel tijd besteedt aan zorgen maken over gebreken in hun uiterlijk. Deze gebreken zijn vaak onmerkbaar voor anderen.” Therapie, steungroepen of antidepressiva worden vaak voorgesteld om mensen met de aandoening te helpen.

“Het heeft zijn vruchten afgeworpen, want ik heb nu het tegenovergestelde van lichaamsdysmorfie. Ik zie er fantastisch uit.”

Smith heeft eerder gesproken over hun imagostrijd, veelzeggend De tijden in 2020: “Wat voor mij alles veroorzaakte, was het werk dat ik deed met mijn lichaamsproblemen. Ik had altijd lichaamsdysmorfie. Toen ik dat begon aan te pakken, begon ik mijn geslacht aan te pakken en besefte ik dat ik mezelf aan deze idealen hield van hoe een man eruit moet zien.” Smith zocht therapie en zegt dat het hen deed beseffen dat hun gevoelens uit vele lagen bestonden. “Ik heb meisjesdijen en ik heb ook meisjesborsten. Het begon dit gesprek wakker te maken dat altijd in mijn achterhoofd zat.”

Hoewel Smith heeft geleerd van hun lichaam te houden, worden ze er nog steeds mee geconfronteerd wrede opmerkingen van anderen online. Meest recentelijk droegen ze een fantastische Valentino-jumpsuit met pailletten naar de Capital Jingle Bell Ball in december, een soortgelijke opkomst als Harry Styles’ looks op het podium. Maar terwijl Styles werd geprezen, kreeg Smith beledigende opmerkingen over body shaming. “Ik kan alleen maar zeggen dat ik er fantastisch uitzag”, lachen ze.

Met de 2023 Britten aan de horizon voegde Smith hun teleurstelling toe over het gebrek aan deelname aan de prijsuitreiking. Na campagne te hebben gevoerd voor genderneutrale categorieën, veranderden de Britten hun prijzen in 2022, maar kregen dit jaar kritiek omdat ze geen enkele vrouw hadden genomineerd in de categorie Artiest van het jaar. “Het is jammer”, beaamt Smith. “De dingen gaan vooruit, maar het is duidelijk dat het er nog niet is. Dat te zien [best artist] lijst, er is nog een lange weg te gaan.”

Terwijl Smith zich voorbereidt om deze maand op te treden bij de Britten en de Grammy’s, is het duidelijk dat ze voel je authentieker, zelfverzekerder en krachtiger in hun lichaam. “Vroeger was het schrijven van droevige liedjes gemakkelijk, terwijl het moeilijk was om in vreugde te leunen. Ik voel me gelukkiger in mijn vel op Gloria. Ik voel me bevrijd, verlost van de druk die ik voelde toen ik jong was”, legt de 30-jarige uit. Toch wijzen ze er graag op dat de zelfontdekking nooit stopt. “Met elk album kom ik dichter bij wie ik ben”, aldus de zanger. “Maar daar wil ik nooit komen.” Omwille van ons hopen we dat er nog veel meer Smith-tijdperken zullen volgen.

2023-02-01 12:40:22

Meer dan 1.777 tevreden klanten.

NUNO is gewaardeerd op 4,9 uit 5, gebaseerd op 1777 reviews

 
1777 reviews

You cannot copy content of this page