Mentalist Nuno
Mentalist Nuno Overall rating: ★★★★★ 4.9 based on 222 reviews
5 1

Unicef: Nederland biedt kinderen geen gezonde leefomgeving

Unicef: Nederland biedt kinderen geen gezonde leefomgeving

Ook als het gaat om elektronisch afval scoort Nederland ondermaats, zegt Unicef. Het gaat daarbij om defecte en verouderde elektrische apparaten die worden weggegooid. Elektronisch afval is ‘bijzonder schadelijk’ omdat het gevaarlijke stoffen zoals kwik, cadmium en lood bevat.

Van giftige lucht tot veilige wegen

Unicef onderzocht de leefomgeving van kinderen in 39 landen. Nederland staat in het onderzoek op de twaalfde plek als het gaat om zorgen voor een gezonde leefomgeving voor kinderen in eigen land. Dit heeft onder meer te maken met het pesticidegebruik in ons land. Zo heeft 1 op de 12 kinderen in Nederland te maken met een hoge mate van vervuiling door pesticiden.

Ook geluidsoverlast heeft impact op de leefomgeving, zoals verkeer op de weg en vliegtuigen.

Unicef onderzocht onder meer in hoeverre kinderen worden blootgesteld aan giftige lucht, pesticiden, vocht en lood, en de mate waarin ze toegang hebben tot licht, groen en veilige wegen.

Verhoogd loodgehalte

De hulporganisatie stelt vast dat meer dan 20 miljoen kinderen in de onderzochte landen een verhoogd loodgehalte in hun bloed hebben. “Lood is vooral een risico voor jonge kinderen. Ook ademen veel kinderen zowel binnen als buiten giftige lucht in, met een kortere levensverwachting tot gevolg”, meldt Unicef.

“En als de hele wereld natuurlijke hulpbronnen zou verbruiken in het tempo waarin sommige onderzochte landen dat doen, is de aarde in drievoud nodig om het consumptieniveau aan te kunnen”, vervolgt de organisatie.

Source link

error: Content is protected !!