About Us

Venkateshwara: verhaal van Lord Venkateshwara

Venkateshwara: verhaal van Lord Venkateshwara

10 februari 2023

De meesten van ons bidden tot God om rijkdom en voorspoed. Maar heb je gehoord van een godheid die donaties van zijn toegewijden nodig heeft om zijn schuld af te lossen? Het is niemand minder dan Vishnu! Bij de Tirumala Tirupati Venkateshwara tempel in Andhra Pradesh doneren duizenden toegewijden geld en goud zodat de schuld van de godheid aan Kubera kan worden vereffend.

Venkatesvara is de presiderende godheid van de tempel, die zich in Tirupati bevindt. Venkateswara betekent “Heer van Venkata”. Het woord combineert ‘Venkata’ (de naam van een heuvel in Andhra Pradesh) en ‘isvara’ (God).

Het verhaal van Heer Venkateshwara

De Brahmanda en Bhavishyottara Purana’s leggen uit dat “Venkata” “vernietiger van zonden” betekent. Het komt van de Sanskrietwoorden ‘vem’ (zonden) en ‘kata’ (kracht van immuniteit).

Een andere interpretatie is dat ‘Venkata’ twee woorden combineert: ‘ven’ (houdt weg) en ‘kata’ (problemen). ‘Venkata’ betekent dus ‘iemand die problemen weghoudt’ of ‘die problemen wegneemt’.

Venkateshwara wordt ook Venkatachalapathie of Srinivasa genoemd.

Aangenomen wordt dat de godheid zich in Kali Yuga heeft gemanifesteerd om mensen te redden die zonden hebben begaan en vastzitten in de waanvoorstellingen die door de materiële wereld zijn gecreëerd. Venkateshwara is de oppergod die de zonden van de mensen in deze materiële wereld vernietigt.
Vishnu overstijgt materiële energie en heeft geen direct contact met materiële mensen. Vandaar dat yogi’s zware boetedoeningen moeten verrichten om een ​​visioen van zijn lotusvoeten te krijgen.

In Kali Yuga zijn mensen erg gedegenereerd en zondig geworden. Ze zijn hun morele kompas en waarden kwijt. Ze worden omringd door allerlei negatieve krachten. Om de rechtvaardigen tegen het kwaad te beschermen, incarneerde Vishnu als Venkateshwara.

Er wordt gezegd dat Adi Sankaracharya Tirumala bezocht en Sri chakra aan de lotusvoeten van Venkateshwara plaatste. Hij zong ook het beroemde lied “Bhaja Govindam”. Dus Venkateshwara is de hoogste godheid van Kali Yuga, wat de huidige Yuga is.

Venkateshwara’s heilige verblijfplaats is in de Venkatam-heuvels (de heuvels worden vaak ThiruVenkatam genoemd) in de buurt van Tirupathi. Dus de belangrijkste tempel van Venkateshwara is de Tirumala Venkateshwara-tempel.

De Tirumala-tempel is vermoedelijk de rijkste van alle hindoetempels ter wereld. De tempel ligt in het district Chittoor, ongeveer 120 km van Chennai, Tamil Nadu.

Vanwege de aanwezigheid van zeven heuvels waren er andere namen voor de godheid: Edu kondala vadu in Telugu en Elumalaiyan in Tamil. Beide betekenen “Heer van de Zeven Heuvels”.

Andere namen zijn Maal, ThiruMaal, Manivannan, Balaji, Srinivasa, Venkatesha, Venkatanatha, Thiruvengadam Udaiyaan, Tiruvengadattaan, enz. In Karnataka verwijzen traditionele Shaivite-aanbidders naar hem als Tirupati Thimmappa.

Legende van Venkateshwara

De Sthala Purana van de Venkateshwara-tempel vertelt het verhaal van de avatar (incarnatie) van de godheid en hoe hij in de schulden kwam te zitten.

Eens bezocht de wijze Bhrigu, die volgens de Veda’s een extra oog in zijn voetzool had, Vishnu. Op het moment van zijn aankomst was Vishnu bij zijn gemalin, godin Lakshmi. Dus ontving of eerde hij de wijze niet onmiddellijk.

De wijze voelde zich boos en vernederd en schopte Vishnu tegen de borst. Maar Vishnu koos ervoor om niet te reageren en zweeg. Vishnu’s borst wordt verondersteld de woonplaats van Lakshmi te zijn. Dus de godin was erg beledigd en beledigd door het gedrag van de wijze en ook door het uitblijven van een reactie van Vishnu. In een snuifje verliet ze Vaikunta, waar ze bij Vishnu woonde.

Vishnu probeerde de wijze te kalmeren door zijn benen vast te houden en er zachtjes op te drukken. De wijze vond dit erg geruststellend. Terwijl hij dat deed, kneep Vishnu het extra oog in de zool van Bhrigu’s voet.

Het extra oog symboliseerde het egoïsme van de wijze. Bhrigu realiseerde zich zijn ernstige fout en verontschuldigde zich bij Vishnu.

Vervolgens moest Vishnu Lakshmi kalmeren en haar laten terugkeren naar Vaikunta. Dus nam hij de vorm aan van Venkateshwara en kwam naar de aarde om haar te zoeken. Ondertussen werd Lakshmi geboren als prinses Alamelu (Padmavati) in het paleis van koning Akasa Rajan. Toen Venkateshwara zijn wens uitsprak om met Alamelu te trouwen, stemde de koning ermee in op voorwaarde dat hij een bewijs van zijn rijkdom zou overleggen.

Venkateshwara benaderde Kubera en nam een ​​enorme lening. Kubera, die een yaksha is, is ook de penningmeester van de goden. Overtuigd van de rijkdom van Venkateshwara, voltrok de koning het huwelijk van Padmavati en Venkateshwara.

Vishnuals Venkateshwara, en Lakshmi verankerden zich in Tirumala Tirupati voor het welzijn van de mensheid.
Dit fenomeen wordt swayambhu genoemd, wat betekent ‘zelfbestaand en uit eigen beweging op aarde gevestigd, zonder externe oorzaken’. Venkateshwara’s tempel bevindt zich bovenop de zeven heuvels in Tirumala. De tempel van Lakshmi ligt aan de voet van de zeven heuvels bij Tirupati, in de stad Tiruchanur.

Verhaal van Bala

Er is ook een andere legende die spreekt over een jongen genaamd Bala. Hij werd op een dag ten onrechte beschuldigd van een dief en vluchtte toen mensen hem achtervolgden.

Door de menigte op het hoofd geslagen, begon zijn hoofd hevig te bloeden. De jongen rende naar de Tirupati-tempel van Vishnu en ging de hoofdkamer binnen waar het idool van de godheid was. Toen de menigte de tempel bereikte, konden ze de jongen nergens vinden. Maar ze zagen dat het hoofd van Vishnu’s idool bloedde. Ze geloofden dat Vishnu de jongen onderdak bood en hem beschermde. Dus legden de priesters een doek op het hoofd van het beeld om het bloeden te stelpen.

Zelfs nu kunnen we een witte bedekking op het idool in de tempel zien, en de godheid heet Balaji.

#Venkateshwara #verhaal #van #Lord #Venkateshwara

Meer dan 1.777 tevreden klanten.

NUNO is gewaardeerd op 4,9 uit 5, gebaseerd op 1777 reviews

 
1777 reviews

You cannot copy content of this page